הוראת השעה בנושא העברת נכסי חברות מעטים | חוזר מקצועי מרשות המסים

מאי, 2025

בהמשך לעדכון שפרסם משרדנו בינואר 2025, אנו מבקשים להביא לידיעתכם כי לאחרונה, פרסמה רשות המסים חוזר מקצועי מספר 03/2025 (להלן: "החוזר"), אשר עוסק בהוראת השעה המאפשרת העברת נכסים לבעלי המניות של חברת מעטים בדחיית מס, כפי שנקבעה במסגרת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת 2025), התשפ"ה-2024, כחלק מהחקיקה החדשה בעניין "הרווחים הצבורים" של חברות מעטים (להלן: "החוק" ו/או "הוראת השעה", לפי העניין).

הוראת השעה והחוזר כוללים הוראות ותנאים רבים ומורכבים, אשר מהווים חלק ממהלך חקיקתי תקדימי במשטר המס בישראל, ועל כן יש לבחון את השימוש בהוראת השעה בקפידה.

הוראת השעה חלה על חברות מעטים, כמשמעות מונח זה בפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה" ו/או "חברת מעטים"), לרבות קבוצה של חברות מעטים (במקרים מסוימים יידרש אישור מקדמי מהמנהל להחלת ההוראה), והיא נועדה לאפשר לחברות אלו להעביר נכסים תוך הפחתת נטל המס.

במסגרת הוראת השעה נקבעו שני מסלולים:

  • מסלול הפירוק: כלל נכסי חברת המעטים, התחייבויותיה וסכומי הכסף שנותרו בה מועברים לבעלי המניות על פי חלקם היחסי בהון החברה, תוך פטור ממס רכישה בגין נכסי מקרקעין ודחיית מס על חלק מהשווי המועבר של נכסי החברה עד למימוש עתידי. המס שיחול בגין הפירוק יהיה מס על דיבידנד בגובה הרווחים הראויים לחלוקה במועד הפירוק (להלן: "מסלול הפירוק"). יצוין כי, על מנת להנות מהטבות המס שמסלול הפירוק מציע, על חברת המעטים לקיים, בין היתר, את התנאים העיקריים הבאים:
  • נכסי והתחייבויות חברת המעטים הועברו לבעלי המניות היחידים, בהתאם לחלקם היחסי בזכויות בחברה, ולא שונה ייעודם אגב ההעברה;
  • במהלך הליכי הפירוק הועברו לבעלי המניות כל נכסי חברת המעטים וסכומי הכסף שנותרו בה בהתאם לשיעור זכויותיהם בה;
  • הליך הפירוק יחל לא יאוחר מיום 31.12.2025 וייעשה בהתאם ובכפוף לכל דין.
  • מסלול העברת נכסים: מאפשר העברת חלק מנכסי חברת המעטים לבעלי מניותיה ללא פירוק (ללא העברת התחייבויות, למעט במקרים מסוימים בלבד) וזאת עד לתאריך 30.11.2025, תוך סיווג העברת הנכס כהכנסה מדיבידנד בגובה יתרת המחיר המקורי (כלומר העלות המופחתת של הנכס) של הנכס ביום ההעברה ודחיית המס ביחס ליתרת שווי הנכס. יצוין, כי במקרה בו יתרת הרווחים הראויים לחלוקה של חברת המעטים נמוכה מיתרת המחיר המקורי המופחת של הנכס, יראו בהפרש האמור הכנסה החייבת במס שולי. במסגרת מסלול זה ניתן לפעול בשתי דרכים, לבחירת הנישום, כדלקמן: (א) העברת נכסי חברת המעטים לכלל בעלי המניות בה, לרבות בעלי מניות שאינם מהותיים, בהתאם לפרופורציות החזקה; או (ב) להעביר אך ורק לבעלי המניות המהותיים, קרי, אלו המחזיקים לכל הפחות 10% מהזכויות בחברת המעטים, כאשר חלוקת הנכס ביניהם תיעשה באופן פרופורציונלי לשיעור אחזקותיהם היחסי (תוך התעלמות מבעלי מניות לא מהותיים).

היבטי מס נוספים

  • לא יוטל מס רכישה על בעלי המניות בגין העברת נכסי מקרקעין.
  • לא יוטל מס רווחי הון / מס שבח ברמת החברה בגין עצם העברת הנכסים לבעלי המניות.
  • במכירה עתידית של נכס שהועבר במסגרת הוראת השעה, הרווח (ככל שייווצר) יחולק באופן לינארי, כך שהרווח שנצבר עד למועד ההעברה יחויב במס שולי, בעוד שהרווח שנצבר ממועד ההעברה ועד למכירה יחויב במס לפי השיעורים הקבועים בפקודה ו/או חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963, לרבות מס יסף (ככל שקיים);

תשומת ליבכם כי הוראת השעה תעמוד בתוקפה לזמן מוגבל בלבד.

כאמור לעיל, החוזר עוסק בהוראת השעה, אשר כוללת הוראות מכלל תחומי המס, לרבות הוראות המסדירות את החיוב במס ערך מוסף, כולן יש בהן בכדי להשפיע באופן מהותי על כדאיות השימוש בהוראות החוק. לפיכך המלצתנו היא לבחון באופן מדויק את השפעת הוראות החוק ביחס לנסיבות הספציפיות של כל חברה רלוונטית, תוך שקלול השפעות החקיקה החדשה בכללותה והמטרות אותן רוצים להשיג בעלי המניות ביחס לשימוש בנכסים הנבחנים.

משרדנו כבר מלווה מספר רב של נישומים לצורך בחינת השימוש בהוראות החוק החדשות והמורכבות, והוא עומד לשירותכם בכל שאלה או הבהרה בנוגע לעניין.

כל האמור בעדכון זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי, וכל המידע המצוי כאן משמש כמידע כללי בלבד

עוד כתבות בעדכונים משפטיים